14 Jun

Dret d’emergència a Galiza, més enllà de la Inquisició

In Bloc
Escrit per 

Nicolau Eimeric, nascut a Girona el 1334, Inquisidor General de la Corona d'Aragó va ser autor d'un dels tractats més famosos sobre l'ofici inquisitorial i, en la reflexió sobre el valor de les delacions dels còmplices de l'acusat, descartava de forma taxativa el seu pes com a única prova en el procés penal. Malauradament el dret d'emergència construït per alguns Estats pretesament democràtics al s. XX ha rebaixat aquest escarransit llistó probatori fins al punt que en nom de la lluita antiterrorista s'ha validat la possibilitat d'acceptar com a única i solitària prova d'una condemna la declaració d'un penedit.

La Itàlia dels 80 i 90 del segle passat va ser l'autèntic camp d'entrenament d'aquesta excepció processal que està vedada com a tal en altres països, on s'exigeix sempre que hi hagi confirmació del que explica el delator més enllà de la seva declaració i que la mateixa s'hagi filtrat amb un interrogatori creuat amb aquell que és acusat, com passa per exemple en la tradició anglosaxona.

L'Audiència Nacional espanyola ha condemnat aquest mes de maig del 2014 el jove Carlos Calvo Varela a dotze anys de privació de llibertat pels delictes de pertinença a organització terrorista (Resistencia Galega) i tinença d'explosius al servei de la dita organització amb l'única prova de la confessió en el judici de l'altre acusat, Xurxo Rodríguez, qui havia arribat prèviament a un acord amb la fiscalia de rebaixar-li la pena a la meitat, tal com ha assumit el tribunal, a canvi de modificar el sentit de les seves declaracions, que sempre havien estat d'exculpació de Carlos Calvo, i convertir-les en incriminatòries. La sentència, redactada per Fernando Grande-Marlaska i amb el vot en contra d'un dels tres magistrats que componien el tribunal, se situa, així, en l'avantguarda del dret d'emergència contemporani, fins i tot més enllà de les solucions desesperades dels tribunals italians en els anys de plom, i la veritat és que als que ho vivim a primera línia ens enderroca tots els esquemes.

A algú li poden oferir una rebaixa de la pena a la meitat (a Xurxo Rodríguez només li han estat imposats sis anys de privació de llibertat) a canvi de canviar les seves declaracions. Aquesta persona declara en un judici negant-se a contestar les preguntes de l'advocat de l'altre acusat (i per tant extirpant qualsevol hipòtesi de contradicció de la prova com exigiria el principi de justícia més elemental). I tot això, sense més, passa a imprimir-se en una sentència amb pena pròpia d'un delicte d'homicidi. Això sí que resulta un autèntic atemptat contra el sentit comú i contra la innocència d'algú que, com en Carlos Calvo, sempre ha negat tenir cap mena de relació amb organitzacions de caire terrorista o similar i de qui els propis agents actuants en el judici van poder acusar com a màxim de formar part de l'univers de l'independentisme gallec.

Em costa molt no pensar en la Inquisició, i d'aquí la cita del principi. El patiment que es provocava als justiciables pel Sant Ofici feia que els ciutadans fossin capaços d'acceptar com a pròpia la més abominable de les heretgies. El sistema de pactes amb la fiscalia de l'Audiència Nacional avui pot fer declarar a qualsevol heretge el més terrible dels crims en relació a qualsevol altre acusat, a canvi de no patir el torment d'una pena allargada i dels premis previstos en la legislació antiterrorista per als penedits col·laboradors. En aquest cas el patiment no és físic, però la coacció al dret a la lliure declaració és la mateixa. I el més greu, la innocència d'aquell contra qui es gira la delació no sap com fer-ho per sobreviure. Carlos Calvo, ens veiem al Tribunal Suprem.

Llegir 3240 vegades Darrera modificació el Dimecres, 01 Octubre 2014 22:37
Home Bloc Dret d’emergència a Galiza, més enllà de la Inquisició

Sobre Salellas i associats

Blog i actualitat

Contacte:

Adreça: Plaça Marquès de Camps núm. 9, 6è 2a 17001 Girona
Tel: 972219200
Fax: 972226396
Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Projecte web hi col·labora www.ticdoc.net

Salellas i associats

Serveis legals

Servicios legales

Legal Services

On estem?

1

Plaça Marquès de Camps núm. 9, 6è 2a 17001 Girona

Tel: 972219200, Fax: 972226396, Mail: salellas.associats@gmail.com