Avui, 13 de juny del 2024, s’ha publicat la Sentència del Tribunal Suprem (Sala Sisena) pels assumptes acumulats C-331/22 i C-332/22. Aquesta Sentència respon a la qüestió prejudicial que vam plantejar sobre la situació d’abús de temporalitat dels interins a l’Administració Pública.
Les conclusions que extraiem de la lectura de la sentència són les següents:
1. És cert que l’Acord Marc (UE) no preveu sancions concretes en casos d’abús per contractació successiva d’interins per suplir funcions estructurals. Tanmateix, exigeix als Estats membre que estableixin mesures proporcionades, efectives i dissuasives per evitar aquestes situacions d’abús de temporalitat.
2. El TJUE (Paràgrafs 76 i 84) estableix que ni la convocatòria de concurs selectiu (oposició) per cobrir una plaça coberta per un interí, ni la compensació econòmica amb doble límit* prevista per la llei per aquells interins que siguin cessats en no superar la convocatòria, són mesures proporcionades, efectives i dissuasives per sancionar l’abús de temporalitat.
*El doble límit fa referència a la previsió d’una indemnització de 20 dies per any treballat amb un màxim d’una anualitat. En tractar-se d’una compensació doblement limitada és contrària a una efectiva reparació del perjudici integral.
3. Per tant, cap de les mesures expressament previstes per la Llei 20/2021 són conformes amb la normativa europea recollida en l’Acord Marc.
4. El TJUE sí que considera que la conversió en treballadors indefinits aquells que encadenen successives contractacions temporals és una mesura adequada i conforme amb la normativa comunitària “en ser l’estabilitat laboral que ofereixen aquests últims el principal factor de protecció dels treballadors”. (Paràgraf 85 i 99).
5. Els jutges espanyols estan obligats a fer tot allò que sigui de la seva competència per tal de garantir la plena efectivitat de la directiva i que s’obtingui una solució conforme amb els objectius perseguits per aquesta (Paràgraf 105).
6. Per tant, davant de l’ordenament jurídic que no preveu mesures adequades contra l’abús, la conversió dels successius contractes temporals en contractes indefinits pot ser una mesura aplicable directament pels jutges. Això malgrat que aquesta darrera possibilitat hagi estat expressament exclosa pel TS. El TJUE considera que el jutge ha d’inaplicar la jurisprudència del TS en aquesta situació amb l’únic límit de no realitzar una interpretació contra lege.
Des de Salellas Advocats seguirem treballant amb els interins i interines per denunciar i acabar amb la situació d’abús de temporalitat.
Adjuntem a continuació l’enllaç de la sentència per llegir-la íntegrament: